Частните линейки, които превозват болни, ранени и хора с увреждания, да

...
Частните линейки, които превозват болни, ранени и хора с увреждания, да
Коментари Харесай

Частните линейки влизат в специален регистър

Частните коли за спешна помощ, които транспортират заболели, ранени и хора с увреждания, да влязат в специфичен указател, реши Народното събрание. Те обаче ще се отбелязват по друг метод от този, който употребяват Центровете за незабавна здравна помощ, записаха депутатите с гласоподаване на промени в Закона за автомобилните транспорти. 

Съгласно текстовете транспортите на заболели и ранени лица ще може да се правят от физически или юридически лица, регистрирани по Търговския закон или юридически лица, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, осъществяващи активност в социална изгода, вписани в регистъра. Сред условията за тези лица са да разполагат най-малко с едно особено транспортно средство с българска регистрация, диспечерски пункт, отговарящ на условията, избрани с разпоредба, експлоатационен център и други.

Предложенията бяха импортирани в Народното събрание от НФСБ и водачът им Валери Симеонов. Първоначално те предвиждаха измененията да са единствено за колите за спешна помощ, които транспортират заболели и ранени. По време на дебатите в зала обаче от Българска социалистическа партия упрекнаха вносителите, че тези промени са лобистки в интерес на избрани компании. 

" За следващ път в предпоследния ден на Народното събрание гледаме един чисто лобистки закон. Спешната помощ е работа на Спешната помощ, а не на тези коли за спешна помощ - копърки. Призовавам ви, сътрудници, дано в последните дни в действителност да станем на равнището на отговорността, която чакат от нас българските жители. Не подкрепяйте този законопроект. Министерството на превоза работи по решаването на въпроса ", настоя депутатът от Българска социалистическа партия Георги Свиленски.

" Как тъкмо ще засегне инкриминирането на тези по този начин наречени " копърки-линейки ". Ще приемем един ред комплициран за регистрация, лицензи. Ако ти не отговаряш на една точка, ставаш ли линейка-копърка, носиш ли наказателна отговорност, конфискува ли ти се имуществото? Създаваме ли една причина, с цел да създадем един огромен безпорядък, тъй като желаеме да угодим в 12 без 5 на някого през днешния ден. Защо толкоз значима наредба не се подлага на общо разискване? ", попита депутатът от Движение за права и свободи Халил Летифов. 

Валери Симеонов се обиди на изявленията на опозицията и отбрани измененията с аргумента, че те са само в полза на хората.

" Законопроектът е импортиран, с цел да предотврати продължаването на една извънредно рискова, нездравословна процедура - превозването на заболели, превозването на хора със незабавна потребност от здравна помощ до болничното заведение, без опция сами дори да продължат своето напредване. Какво толкоз има да се изяснява? Естествено, че става въпрос за лобизъм, само че за хората, които имат потребност от незабавна помощ и чиито живот е подложен под риск, в това число инвалиди, в това число възрастни хора. Добре би било сътрудниците, които приказват за лобизъм, да назоват за кои компании става въпрос. Аз съм вносител на този законопроект и мен това извънредно надълбоко ме наскърбява. Никой до момента не си е разрешил да ме наскърбява в лобизъм ", отвърна Валери Симеонов. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР